четвъртък, 22 април 2010 г.

Бенто - свят в кутия







Из мрежата се мъдрят едни красоти, които сигурно много хора вече са виждали и знаят какво представляват. Да, представляват храна.
Бенто е кутия за обяд със специални отделения за всяко нещо. Както всичко, що иде от изтока, и то си има древна история. Ранни данни за бенто са открити през V век, когато селяни си носели храна като работят на полето. Началните училища не са осигурявали обяд, така че ученици и учители са си носели домашно приготвен в подобни кутии. Много работници и до днес си носят обяд. Използва се за пътувания, пикници, спортни мероприятия.
Снимката на лъскавата ланирана кутия горе представя Shokado bento - традиционната японска кутия бенто. И ако дизайнът ви напомня на нещо, това съвсем не е случайно /подсказвам ThinkPad/.
Съвременното бенто се е разрастнало до отделна форма на изкуство и определено има какво да се види. По отношение на разнообразие - ами едва успях да се спра в качването на снимки, с които да илюстрирам статията си, това трябва да говори само по себе си. Sky is the limit, както се казва.
Kyaraben е най-известният стил бенто. Сладурските панди горе са типичен представител. При него се срещат образи на хора, животни, цветя, растения и каквото още се сетите.
Има си формула за добре балансирано бенто /разбирай добре балансиран обяд/ - 3 части ориз, 2 части плодове/зеленчуци и 1 част месо. Разбира се, срещат се вариации, но никога в полза на мазни или вредни храни. В едно бенто може да намерите най-често ориз, водорасли, моркови, краставици, броколи, яйца, риба и морски дарове, месо, спагети. "Поевропейченото" бенто може да съдържа и сандвичи.
И за да не останете с впечатление, че бенто е територия, запазена само за Япония, ще кажа, че такава практика има още в Индия - кутиите за обяд се казват Tiffin, в Корея - Dosirak, в Тайван - Biandang, Филипините - Baon.
Вашият кулинарен експерт също се е пробвал да прави бенто. Резултатът би накарал японецът да си направи едно бързо харакири.
До нови срещи,
~Adi~

6 коментара:

  1. Уф, от тези твои публикации за храна ми става лошо от глад! Ади, трябва да си организираме field trip в парка и всяка да донесе по някоя шантава манджа и да се натъпчем. Deal?
    ~LIA~

    ОтговорИзтриване
  2. П.П. Добър пример за бенто е направеното от ревливата главна героиня в Boys Before Flowers, заслугата за което си присвои малката лигла от болницата. Нали? Какво имаше в него? Ухилено лице?
    ~LIA~

    ОтговорИзтриване
  3. Не помня всъщност какво представляваше, ама имаше некви ролца, щото нашто момче много ги обичаше ;)
    А за трипа в парка, навита съм. Само дето мойте безплодни усилия в бенто наистина не са за пред хора. Поне стават за ядене, де.

    ОтговорИзтриване
  4. В такъв случай, хайде да си уговорим среща за неделя, например. Какво ще кажеш? Само да решим кой каква манджа ще прави :)). После ще я ядем някъде на Бунарджика.
    ~LIA~

    ОтговорИзтриване
  5. Имам още една идея. Хайде да си направим състезание по бенто! Всяка от нас трябва да направи 2 отделни кутии и да видим кой ще спечели. Навита ли си? Ще се оценяват, както видът, така и вкусът.
    ~LIA~

    ОтговорИзтриване
  6. В неделя трябва да е някъде в по-късничкия следобед към 3, щото традиционен неделен обяд, нали, и други такива изпълнения са на почит в нашата къща. Само ми напомни щото ще взема да забравя.
    Състезание по бенто... Ъххх... открих, че не съм добра в тая работа. Ти обаче може да се пробваш и аз да оценя външния вид.:)))

    ОтговорИзтриване